Tarot inleiding

De kleurrijke Tarotkaarten, met hun vaak eeuwenoude symboliek en kleurgebruik, lenen zich bij uitstek tot het snel verkleinen van de psychologische afstand tussen cliënt en consultant. Doordat er zoveel afbeeldingen op de kaarten staan die aan menselijke emoties appelleren kan een gesprek al vrij snel diepte krijgen waarmee verborgen blokkades en verzwegen problemen snel boven water kunnen komen, zonder daarvoor een 'psych' te moeten inschakelen.

Er bestaan natuurlijk vooroordelen tegen deze kaarten, maar men dient zich goed te realiseren dat het slechts 'kartonnetjes met afbeeldingen' zijn en niets anders. Het is de consultant die het communicatief moet doen. Dat daar enkele specifieke handelingen bij horen, zoals het laten wassen van de kaarten door de cliënt, dient meer om te acclimatiseren en intermenselijk te 'binden' dan als iets anders.

Op de foto staan twee kaarten uit de Trocal Tarot.Tarot van Marseille

De Tarot van Marseille is mooi qua uitvoering maar sommige kaarten zijn wat moeilijker te lezen omdat de symbolen 'zwaarden' en 'staven' erg op elkaar lijken. Niettemin is het mooi om te zien. Verder is de symboliek klassiek, zoals bij de meeste Tarotdecks.

Trocal Tarot

Het Tarot orakel is minstens 4000 jaar oud. Pas in de Middeleeuwen duikt-ie op in Europa.

Alle Tarotsets zijn sinds de verre oudheid ingedeeld in een 'Grote Arcana (22 kaarten)' en een 'Kleine Arcana' (56 kaarten).

Waarom het kleinste aantal kaarten 'Groot' heet komt doordat dit de zoals dat heet 'sleutelkaarten' zijn. Zij onthullen de grootste geheimen. De andere 56 kaarten leggen meer details bloot.

De set die we hier zien is zeer uniek want is in een zeer beperkte oplage gemaakt door HT Nederland. Het is een echt collectors item.
Er is op Internet helemaal niets van terug te vinden en toch heb ik er een setje van; alleen de Grote Arcana. De Kleine Arcana is nooit uitgebracht.

 

Antverpia Tarot

Antverpia Tarot


In 1993 vatte de Antwerpse Key Minnebo het idee op om een eigen Tarot deck te ontwerpen, althans de 'Grote Arcana (22 kaarten).
De inspiratie komt uit kunstwerken met een Antwerpse achtergrond: kunst gemaakt door Antwerpenaren of in opdracht vàn Antwerpenaren óf ze bevinden zich in Antwerpse collecties.

De afbeeldingen zijn interpretaties van die kunstobjecten die zijn vertaald naar de symboliek van de Tarot.

Ook deze set is tamelijk uniek.Golden Dawn Tarot

De opleving van de acceptatie voor paranormale- en occulte zaken is vooral te danken aan Aleister Crowley, belangrijk lid van  The Hermetic Order of the Golden Dawn. Deze orde had banden met de OTO (Ordo Templis Orientis)  In 1898 werd Aleister Crowley lid van dit genootschap dat vestigingen had in Londen, Bradford, Edinburgh en Parijs. Tot de leden behoorden onder andere de vrouw van Oscar Wilde, Constance Mary. Maar ook William Yeats, Mc. Gregor Mathers, de vriendin van George Bernhard Shaw, Florence Farr, Edward Waite (van de Rider Waite Tarot)  en vele andere beroemdheden uit die tijd. 

Het medium Anna Sprengel legde contact met 'gene zijde'.

De Golden Dawn Tarot is gebaseerd op de Kabbala.