Runen even snel leren? Vergeet het maar.

Soms wordt me gevraagd om de Runen eventjes uit te leggen. Even laten zien, dat lukt nog wel. Maar even uitleggen? Euh, nee. Waarom niet? Lees dit hieronder maar eens.

Stap 1. Schrijven
Net zoals je het ABC van 24 letters vroeger op school niet in een weekje onder de knie kreeg, zal dat met de 24 Runen van de Oude Futhark ook niet lukken. Je kunt de Runen het best vergelijken met Chinees of Japans: het zijn namelijk karakters die niet alleen een letter voorstellen waarmee je kunt schrijven, maar ze staan ook voor meerdere begrippen.
En het zijn tekens die je niet kent, net zoals Arabisch of Russisch. Er zijn slechts enkele 'bijna-overeenkomsten' met de letters die je nu beheerst. Het is wat dat betreft veel moeilijker dan Engels, Frans of Spaans.
Gelukkig is het zo dat je elke taal in Runen kunt schrijven, maar niet spreken. Dus dat scheelt weer een hoop werk.
Maar je moet de Runen wel leren kennen en herkennen. Dat is al lastig genoeg omdat je al een voorgeprogrammeerd alfabet met je meedraagt.

Dus je mag er eerst mee leren schrijven. En dat is lastig, geloof me maar.

Stap 2. De Aetts
Om te beginnen zijn ze de Runen gegroepeerd in drie Aetts, dat zijn groepjes van 8 Runen die een serie ( meestal 3) basisbetekenissen geven voor die acht onderliggende Runen. Het herkennen van de Runen en weten in welke Aett ze thuishoren is ook een fijne uitdaging.

Stap 3. De betekenissen
Als je eenmaal weet in welk rijtje ze thuishoren, kan je beginnen aan de volgende stap: Alle 24 Runen hebben enkele eigen betekenissen per Runenteken. Dat zijn er drie tot vijf. Laten we het beperken tot drie. Dan mag je om te beginnen dus 3 x 24 betekenissen leren. Dat zijn er dan 72. Vat mee toch?

Dat zou je wel denken maar..... de Runen zijn ook omkeerbaar en betekenen dan het tegenovergestelde. Makkelijker gezegd dan gedaan. Want soms ziet een omgekeerde Rune er hetzelfde uit als een rechtopstaande Rune. Maar dat is een eitje natuurlijk. Als we dat even buiten beschouwing laten heb je nu 2 x 72 mogelijkheden. Is 144. Dat is best wel te doen, toch?

Stap 4. Kruisbestuiving
Binnen de Aetts zijn er verbanden te zien die zowel horizontaal, verticaal als diagonaal werken. En lateraal. Maar dat laten we ook maar even zitten. In ieder geval kunnen en zullen alle Runen elkaar beïnvloeden. Niet alleen als zoals ze in het alfabet, Futhark genoemd, naast en boven elkaar liggen, maar ook in totaal willekeurige samenstellingen.
Tel maar op: dat zijn al 144 x 144 = 20736 mogelijkheden

Stap 5. De duiding
Als ik ze via mijn unieke Pentakeltablet duidt, wat ik bij voorkeur doe, dan kijk ik naar de elementen geest, water, vuur, aarde en lucht die worden gekoppeld aan de Rune die daar op dat moment ligt. Dat kunnen er dus op zijn hoogst vijf zijn per keer. Vijf Runen op vijf mogelijke plekken. Is 25. De teller staat nu op 20761.
Voorts kijk ik of de desbetreffende Rune op dat moment actief is of passief. Dat zijn maar 2 mogelijkheden bij die 25 van hierboven dus tellen we er nog eens 25 bij op. En dan zijn we op 20786 mogelijkheden aangeland.

Komt er ook nog een centrale rune bij uit een andere set, die licht werpt op de algehele duiding van dat moment. Tellen we er nog eens 50 bij op. 20836 mogelijkheden, áls je de runen eenmaal kent.

6. Nog meer?
Zijn we er dan? Nee nog niet. De Runen zijn ook nog gekoppeld aan de maanden van het jaar en aan de uren van de dag. En sommige hebben bijnamen. En niet te vergeten: de over- en weer beïnvloeding door de cliënt die met zijn of haar al-dan-niet gestelde vraag een Runenduiding komt beleven.

Eventjes Runen leren? Vergeet het!

Runenkaarten van Hermann Haindl

30/07/13

In het kader van Bewust Breda 2013 zou Hermann Haindl een lezing houden. Helaas is hij terminaal ziek. Zijn assistente, Ireen van Bul, heeft deze kaarten aan mij gegeven, met goedkeuring van Hermann. Het is een zeer unieke set. Het begeleidende boek is in het Duits gesteld, en dat ben ik aan het lezen en bestuderen. Ik wilde jullie in ieder geval deze afbeelding niet onthouden.


Unieke Runen werkset

Met deze eigengemaakte, absoluut unieke, Runenset doe ik Runenconsulten op verzoek. De set bestaat uit een houten ronde zwarte onderplaat en een perspex schijf met een ingeslepen Pentakel. Dit geheel is antimagnetisch en niet geleidend. Zo blijft de duiding zuiver.

De Pentakelpunten zijn voorzien van de vijf elementen Geest, Water, Vuur, Aarde en Lucht.

Het Pentakel zorgt voor de verbindingen tussen de elementen die respectievelijk staan voor Beleving, Voelen, Willen, Doen en Denken. Verder wordt nog onderscheid gemaakt tussen de (in)activiteit van de elementen.

Met de 24 Runen en hun 5 mogelijke plaatsen maar ook de combinaties van de Runen langs de Pentakellijnen zit je al gauw aan 600 mogelijke interpretaties. Tel daarbij op de elementen en hun acties dan ga je al richting 1800 mogelijke interpretaties. En dan trek ik ook nog een centrale Rune die licht werpt op het geheel. Als ik werk met houten schijfjes wordt dat een steentje, of vice versa.

Toch duurt een duiding niet lang. Met 20 minuten is het wel gedaan, tenzij er veel interactie ontstaat.

Runentekens op je computer

02/03/13

Runen zijn Europese karakters: ze hebben meerdere betekenissen per Runeteken en de onderlinge samenhang voegt daar nog iets aan toe. Je komt al snel aan duizenden betekenissen voor de 24 Runentekens van de 'Oude Futhark' – het oudst bekende Runenschrift- en dat is waarschijnlijk de reden dat je ze niet zo vaak tegenkomt.

Maar er is nog een andere kant aan Runen: die van geheimschrift! Want, naast de mogelijkheid om met Runen te orakelen en te vorspellen kan je er ook gewoon mee schrijven! Nou ja, gewoon…. Het is eigenlijk een ideaal geheimschrift, omdat het werkt in elke taal. Maar als je het op je computer wil doen –dat gaat ook gemakkelijk- moet je wel eerst een Runen lettertype downloaden.

Omdat niet iedereen dat al heeft is hierbij een Runentekst als afbeelding bijgevoegd. Als je de Runen als schrifttekens kent, kan je zelf ontdekken wat er in deze geheime tekst staat. Tip: het is Engels!

Ach ja, het is weer eens iets anders dan gamen.  

Hier kan je het Runenfont downloaden
http://simplythebest.net/fonts/fonts/futhark.html

De Roep van de Runen

Wat zijn Runen?

Het woord Rune stamt af van het Noorse woord 'Runar' en is verwant aan het Duitse woord 'Raunen'. De betekenissen zijn achtereenvolgens: magisch, signaal en geheim.
Runen zijn prachtige Europese karakters die zowel een letter, een woord als een begrip in zich dragen.

Runen zijn mijn queeste en ik wil de kennis daarvan graag in stand houden en doorgeven. Ik heb een aantal unieke Runenstenen en duidingsmethoden ontwikkeld.

Runen leren kennen? Zie de tab 'workshops' voor de mogelijkheden!

Europese karakters

Runen zijn zeer oude Europese schrifttekens, karakters eigenlijk. Ze stellen zowel een letter voor als een begrip. De oorsprong ligt in de Alpenregio, ongeveer 200 jaar voor onze jaartelling. De Runen vormen een alfabet dat is vernoemd naar de eerste zes letters ervan: Futhark.

In eerste instantie werden de Runen gebruikt voor magie en voorspelling, daarna ook voor dagelijks zakelijk gebruik en in verslagen. Zelfs de kerk heeft runeninscripties in doopvonten en op kruisen laten plaatsen, maar in de 17e eeuw kon je de doodstraf krijgen voor het bezit van Runen – tenminste als je op IJsland woonde.

In Scandinavië, maar ook door Germaanse en Angelsaksische volkeren werden Runen inscripties op wapens, brieven en grafstenen enzovoorts gezet om de drager ervan te beschermen of te helpen.
Er zijn archeologische vondsten van Runische rotsinscripties in Scandinavië (Hällristningar 1600 jaar AD) en een complete Futhark, stammend uit de vroege vijfde eeuw, is gevonden in Kylver op het Zweedse eiland Gotland. In Breze (bij Sarajevo) is een stenen zuil gevonden met 19 Runen van de oude Futhark.
Uit Zweden komt ook een gestempelde gouden talisman, een 'bracteaat', waarop een bijna complete reeks te zien is. 

De Runen zijn onder andere in onbruik geraakt door de populariteit van het Latijnse schrift dat in het Westen wordt gebruikt. De tweede wereldoorlog heeft de populariteit van de Runen ook niet geholpen, omdat o.a. de Duitse SS enkele Runen gebruikte. De geschiedenis van de  Runen heeft echter een veel grotere en ruimere reikwijdte dan onze recentste historie.

Betekenis van het woord
Het woord Rune stamt van het Noorse woord “Runar” dat magisch teken of signaal betekent: Het woord is ook verwant het Modern Duitse “Raunen” (fluisteren),  het Oud Duitse woord “Runa”” (geheimhouding) en het Ierse woord “rùn”(geheim). Omdat er oude (11e eeuw)  Angelsaksische Runengedichten bekend zijn waarin de betekenissen van de Runen werden vermeld, weten we nu nog wat ze betekenen.


Zie ook http://de-runenman.vpweb.nl

Runen gebruiken

Als orakel
Runen kunnen de toekomst niet voorspellen, het zijn tenslotte maar gewone stukjes aards materiaal, voorzien van schrifttekens. Runen kunnen middels raadplegingen (ook wel duidingen genoemd) ‘waarschijnlijke tendensen’ aangeven die zijn gebaseerd op de omstandigheden die gelden ten tijde van de interpretatie; je kunt er dus de mogelijkheden van de toekomst mee verkennen maar je maakt altijd je eigen keuzes! Runen vormen zodoende een orakel, net als bijvoorbeeld de Tarot en de I –Tjing. Alle orakels worden ‘gestuurd’ door het ‘hogere zelf’. Orakels zoals Runen nemen nooit de verantwoording van je keuzes voor de toekomst over, maar richten de aandacht op je innerlijke keuzemogelijkheden. Hoe nauwkeuriger de vraag die je aan de Runen stelt, des te nauwkeuriger het antwoord dat je krijgt. Met de Runen kan je focussen op alle aspecten van je leven zodat je de kansen op veranderingen kunt herkennen.

Als Amulet
Runen kunnen ook als magisch amulet worden gebruikt en kunnen daartoe naar wens en  naar gelang de behoefte, “opgeladen” worden. Die mate van oplading en de afname ervan kan worden gecontroleerd met een pendel.

Runen maken
Om Runen te kunnen gebruiken kan je een setje in de winkel kopen, maar je kan ze ook vrij makkelijk zelf maken. Dat is eigenlijk beter omdat er dan een stukje van energie in wordt gelegd. De Runentekens kunnen worden gekerfd, gebrand, geschilderd getekend of geschreven op steentjes, papiertjes, (houten) schijfjes zodat je ze als orakel kunt gebruiken.
Je kunt ze ook van klei maken en tenslotte bakken en lakken. Om een gebruiksvoorwerp magische eigenschappen te geven kan je ze ook dáárop aanbrengen.

Respect en liefde voor de Runen
Runen hebben een lange historie. Wellicht heeft één van onze voorouders er mee gewerkt.  Runen vormen een oud en krachtig magisch orakel en verdienen –niet alleen daarom- een respectvolle benadering.